EA-akkerrand mag breder zijn dan 20 meter

20 maart 2017
EA-akkerrand mag breder zijn dan 20 meter Bent u verplicht om aan de vergroeningseisen te voldoen en moet u hiervoor een Ecologisch Aandachtsgebied (EA) aanleggen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het aanleggen van een (beheerde) akkerrand. Vanaf 2017 mag deze rand breder zijn dan 20 meter.


Akkerrand

In 2015 en 2016 mocht een EA-akkerrand maximaal 20 meter breed zijn. Een bredere akkerrand telde in zijn geheel niet mee voor EA. Dat is vanaf 2017 anders! Uw EA-akkerrand mag nu ook breder zijn dan 20 meter.
 

Breder dan 20 meter
Wanneer uw akkerrand breder is dan 20 meter telt deze voor maximaal 20 meter mee. De overige oppervlakte telt niet mee in de berekening van uw EA. Wel moet de gehele akkerrand aan de voorwaarden voldoen.

 

Let op in GO

Wanneer u een EA-akkerrand intekent die breder is dan 20 meter wordt in de Gecombineerde opgave (GO), bij de controle op EA, op dit moment nog gerekend met de ingetekende oppervlakte. U voldoet daarmee, volgens de controle, sneller aan uw benodigde oppervlakte. In werkelijkheid is dit misschien nog niet het geval. U moet uw te hoge aandeel EA voor uzelf corrigeren.

Uw EA-akkerrand mag breder dan 20 meter zijn. Dit is vooral praktisch als u een kronkelig perceel hebt en aan de binnenkant de akkerrand recht wilt trekken. U loopt geen risico als de akkerrand dan soms iets breder is.

Bron: Component Agro