Data derogatie nog niet bekend

17 april 2018
Data derogatie nog niet bekend

Voor de jaren 2018 en 2019 kunt u weer gebruikmaken van derogatie. De voorwaarden zijn nagenoeg gelijk aan de vorige derogatie. Er gelden wel extra regels voor graslandvernietiging op zand- en lössgrond. De data waarop u zich kunt aanmelden of het bemestingsplan gereed moet hebben zijn nog niet bekend.
 

Derogatie 2018 en 2019
Het Nitraatcomité heeft een positief advies gegeven over de derogatie. Binnenkort wordt de definitieve derogatiebeschikking verwacht. De nieuwe derogatieperiode geldt voor twee jaar.Voorwaarden
De meeste voorwaarden zijn gelijk gebleven, zoals:
• Derogatienorm van 230 of 250 kg stikstof per ha uit dierlijke mest.
• 80% grasland.
• Geen gebruik van fosfaatkunstmest.
 

Graslandvernietiging
Maakt u gebruik van derogatie? En ligt uw grasland op zand- of lössgrond? Dan krijgt u vanaf dit jaar te maken met een versoepeling, maar ook extra regels bij graslandvernietiging:
• Graslandvernietiging ten behoeve van graslandvernieuwing is toegestaan t/m 31 augustus (was 31 mei).
  De stikstofgebruiksnorm wordt, bij vernietiging na 31 mei, gekort met 50 kg per ha.
• Gaat u maïs telen na graslandvernietiging? Dan wordt de gebruiksnorm maïs met 65 kg verlaagd.
 

Data niet bekend
Binnenkort wordt bekend gemaakt wanneer u zich kunt aanmelden voor derogatie. Ook wordt dan duidelijk wanneer u uw bemestingsplan (inclusief actuele grondmonsters) in orde moet hebben. De verwachting is dat het bemestingsplan dit jaar uiterlijk eind juni gereed moet zijn.
 

Wilt u gebruikmaken van derogatie? Binnenkort worden de definitieve voorwaarden bekend gemaakt. Ook wordt nog bekend gemaakt wanneer u zich kunt aanmelden en wanneer uiterlijk uw bemestingsplan gereed moet zijn.
 

Bron: Component Agro